fbpx

Wereldhandel vanuit Bedum: Valkema Machinery groeit dankzij financiering Kredietunie Groningen

Bert Valkema (33) begon twee jaar geleden met het importeren en exporteren van bouwmachines. Van de Poolcirkel tot Taiwan koopt hij in en levert hij uit. Met altijd een tussenstop in Bedum. Officieel begon hij in 2012 met af en toe een machine in- en verkopen. Naast zijn fulltime baan startte hij in de avonduren zijn eigen bedrijf. De machines werden bij zijn ouders gebracht en gehaald. Toen hij in 2014 zijn baan had opgezegd, besloot hij helemaal voor Valkema Machinery te gaan. En dat lukte.
Valkema is ambitieus. En vanuit die ambitie begon hij na een jaar na te denken over financiering. Hij kwam in contact met Kredietunie Groningen, die onder meer samenwerkt met Economic Board Groningen om het mkb in Groningen te helpen aan (groei)financiering. Waaronder dus Valkema Machinery. Valkema: “In deze business moet je snel kunnen handelen en altijd aan zet zijn om een goede deal te kunnen maken. Simpel gezegd: dat kan alleen als je geld op de rekening hebt staan. Ik wilde een segment hoger kunnen handelen en grotere, duurdere machines kunnen aanbieden aan mijn klanten zodat mijn bedrijf kon groeien. Dat zou lukken met een financiering.” Hij werkte zorgvuldig aan zijn businessplan om zo goed beslagen ten ijs te komen. “Echt niet mijn hobby, maar wel ontzettend belangrijk. Je moet nadenken over de toekomst van het bedrijf, de cijfers moeten kloppen, het is een waardevol proces.”

Groen licht voor de toekomst
Het was niet voor niets. Na een aantal intensieve gesprekken met de Kredietunie kreeg Valkema groen licht. “Wat prettig is aan deze financier: ze kijken naar prognoses en niet alleen naar wat je al hebt gepresteerd. Als starter is je track record nog maar kort. Bij een bank krijg je dan niet veel voor elkaar, maar bij Kredietunie Groningen zitten mensen die ook echt inhoudelijk meedenken over het businessplan en de potentie van het bedrijf. Dat vertrouwen in de vorm van een financiering was een heel belangrijke stap voor me.”
Hard werken voor groei
Klaar is hij nog lang niet. Het ondernemerschap bevalt hem bovendien uitstekend: “Ik werk nu op een paar honderd meter van mijn huis en geniet van de zelfstandigheid die een eigen bedrijf met zich meebrengt. De komende jaren wil ik graag verder groeien en deze financiering heeft dat mogelijk gemaakt. Samen met hard werken, natuurlijk. Maar dat vind ik niet iets om over op te scheppen, zoveel mensen werken hard. Het gaat goed zo. Daar ben ik blij mee.”

Lees het uitgebreide interview met Bert Valkema op www.economicboardgroningen.nl