fbpx

’t Schathoes Menkemaborg

Succesvolle zomer in ’t Schathoes Menkemaborg voor horeca-paar Robert Thalau en Ida Kamp.

Het horeca-concept dat Robert en Ida hebben ingezet na hun overname van ’t Schathoes Menkemaborg, mede mogelijk gemaakt dankzij een financiering door Kredietunie Groningen, blijkt een groot succes. Dat smaakt naar meer voor deze fraaie locatie in Uithuizen, bekend in Stad en Ommeland.

Robert Thalau en Ida kamp zijn met ingang van 1 juli jl. de nieuwe uitbaters van ’t Schathoes. Beiden hebben veel ervaring in de horeca; gastheerschap zit ze in het bloed. Een overname van een echt fenomeen als ’t Schathoes is desondanks een hele grote beslissing. Daar lagen zakelijke én persoonlijke motieven aan ten grondslag. Robert Thalau: “Ida is hier geboren en getogen en wilde heel graag in deze omgeving blijven, ook vanwege de kinderen. Vanwege het feit dat ze hier bekend is, wisten wij van de mogelijkheid om ’t Schathoes over te nemen. En dat is natuurlijk een gouden kans voor horecamensen.”

Gericht op een brede doelgroep

’t Schathoes heeft overigens niets te maken met een goudschat: het woord heeft een Friese oorsprong en verwijst naar vee. Maar alles wijst erop dat Robert en Ida goud in handen hebben met hun visie op het horecaconcept van deze bijzondere plek. “Ons horecaconcept als eetcafé is voor een bredere doelgroep toegankelijk dan dat van de vorige eigenaren. We hebben bijvoorbeeld een hele bewuste keuze gemaakt om de bekende pannenkoeken van ’t Schathoes weer op de kaart te zetten: daarmee verlagen we de drempel en spelen we ook in op wat veel mensen zo graag wilden, de lekkerste pannenkoeken van de wijde omgeving weer bij ’t Schathoes. We richten ons nadrukkelijk ook op de mensen hier uit de omgeving, waarvoor we een echte buurtfunctie willen vervullen. Dat heeft een andere loop van gasten opgeleverd, ook bijvoorbeeld veel gezinnen met kinderen, dus die keuze heeft heel goed uitgepakt.”

‘Je merkt dat je te maken hebt met ondernemers’

Robert Thalau en zijn partner zijn de uitbaters van ’t Schathoes en hebben de inventaris overgenomen, maar zijn niet eigenaar van het pand. “Wij huren van de stichting die de Menkemaborg beheert. Daarmee is een financiering risicovoller omdat we geen onderpand in de vorm van vastgoed hebben. Een bank is dan niet heel happig om met ons in zee te gaan, omdat je goodwill en inventaris financiert. Bij de Kredietunie Groningen merk je hun principe ‘Door ondernemers, voor ondernemers’. Je weet direct dat je met ondernemers te maken hebt; die kijken met andere ogen naar onze onderneming dan een bank. Zij zien meer en andere kansen dan mensen van een bank die uitsluitend in risico’s denken. Bij de Kredietunie zien ze natuurlijk de risico’s ook en daar betaal je dan ook een hogere rente voor. Maar zij zien vooral de kansen op succes, omdat wij goede ondernemers zijn en omdat dit een gezond bedrijf is.” Financiering vanuit de Kredietunie gaat gepaard met een persoonlijke coach in de persoon van een ervaren ondernemer, iets wat nog meer zekerheid biedt.

30.000 Borgbezoekers en populaire trouwlocatie

“Erik Dijkstra, van de Kredietunie, was gelijk enthousiast: hij kent ’t Schathoes en de Menkemaborg en weet dat de borg jaarlijks 30.000 bezoekers trekt. Dat geeft ons een stuk zekerheid, vanwege de min of meer gegarandeerde klandizie. Hij ziet die potentie en de potentie van onze horecabenadering. Daarnaast is ’t Schathoes een hele populaire trouwlocatie. Voor dit jaar hebben we veel boekingen overgenomen van de vorige eigenaren en we hebben nu zelfs al twee boekingen voor komend jaar binnen.”
Dat betekent uiteraard niet dat Robert Thalau nu achterover leunt. “Tot op heden was er weinig tijd voor PR en reclame. Maar we hebben al een externe partij die de hele campagne gaat opzetten, inclusief de inzet op de social media. Daarnaast zijn we bezig het leermeester-diploma te halen. Daarmee bieden we een opleidingsplek zowel voor de keuken als voor de bediening. We werken nu ook al met mensen van de opleiding Noorderpoort en daar zijn we uitermate tevreden over.”
Ook in het vervolgtraject kunnen de beide horecapartners rekenen op hun coach vanuit de Kredietunie. “Hij blijft onze coach de komende tijd en wij houden daar wel van. Ik sta altijd open voor de mening van een ander, een visie van iemand van buitenaf op jouw bedrijf en hoe jij de zaken aanpakt, is nooit verkeerd. Je kunt er altijd iets uithalen waar je je voordeel mee kunt doen. In oktober hebben we ons volgende gesprek en daar kijk ik al naar uit”, aldus Robert Thalau.