Over Ons

Kredietunie Groningen is een initiatief voor ondernemers, door ondernemers. Wij bieden financiering aan het MKB in Groningen en stimuleren het ondernemersklimaat.

Kredietunie Groningen

T: 050 211 09 48
E: info@kredietuniegroningen.nl

Het doel van Kredietunie Groningen is het financieren van MKB-bedrijven met toekomstperspectief. De kredietaanvraag bedraagt minimaal 50.000 euro, maar uitzonderingen zijn bespreekbaar. Daarom is een coöperatie opgericht bestaande uit kredietgevende en kredietnemende leden. Kredietgevers zijn MKB-ondernemers of andere investeerders die via een gemeenschappelijke kas geld ter beschikking stellen. Kredietnemers zijn MKB-ondernemers die geld lenen uit deze kas. Bijzonder aan ons is dat de kredietnemers een ervaren ondernemer als coach toegewezen krijgen (smart money). Ervaring wijst uit dat hiermee het succes enorm wordt vergroot.

Het MKB financieren

Het doel van Kredietunie Groningen is het financieren van het MKB met toekomstperspectief. Wij zijn een coöperatie bestaande uit kredietgevers en kredietnemers. Kredietgevers zijn MKB-ondernemers of andere investeerders die via een gemeenschappelijke kas geld ter beschikking stellen. Kredietnemers zijn MKB-ondernemers die geld lenen uit deze kas. Een groot voordeel van ons is dat je, naast financiering, een ervaren coach krijgt om zo een impuls te geven aan de groei van je bedrijf en de werkgelegenheid in onze regio.

Hoe gaat het in zijn werk?

Kredietunie Groningen is een initiatief voor ondernemers, door ondernemers. Wij bieden ambitieuze MKB-bedrijven in Groningen financiële ruimte om te kunnen (door)groeien. Het geld is bijeengebracht door succesvolle ondernemers en de provincie Groningen en wordt misschien wel uitgeleend aan jou!

Kunnen wij iets voor je betekenen? Op basis van een ondernemersplan dien je als kredietnemer een aanvraag in. Dit plan wordt door onze ervaren kredietadviseurs en ondernemers beoordeeld waarna de complete aanvraag wordt voorgelegd aan de Kredietcommissie. Zij adviseert het bestuur over het verstrekken van een lening. Het betalingsverkeer van de kredietnemer blijft gewoon bij zijn/haar eigen bank. Hierdoor concurreert Kredietunie Groningen niet met de banken.

Een goede start is het halve werk wordt er weleens gezegd. Bij een positief besluit van Kredietunie Groningen krijg je dan ook een coach aangeboden die over veel kennis of ervaring beschikt. De coach is een ervaren ondernemer en wordt in overleg met jou aangesteld. De begeleiding loopt door tot de lening is afgelost. Hierdoor beschik je als kredietnemer over extra kennis. Op deze manier vergroten wij gezamenlijk de kans op een succesvolle ontwikkeling van je onderneming en op volledige betaling van rente en aflossing.

De organisatievorm

Kredietunie Groningen is vormgegeven in een coöperatieve vereniging. We gebruiken een bestaand model dat ontwikkeld is door Noaberkrediet in de Achterhoek en andere kredietunies in samenwerking met Nyenrode Business Universiteit. Het betreft een besloten kredietcoöperatie. Hierdoor is er geen goedkeuring en toezicht van DNB en/of AFM noodzakelijk.

Onderscheidend vermogen Kredietunie:

 • Van, voor en door ondernemers; ondernemers weten wat ondernemen inhoudt;
 • Gemeenschapszin en de menselijke maat bevorderen;
 • Leden zijn bereid om risico en rendement te delen;
 • Kennis- en ervaringsoverdracht bevorderen door middel van coaching;
 • Relatienetwerk binnen Kredietunie, ondernemer staat er niet alleen voor;
 • Nieuwe financieringsbron naast bankkrediet;
 • Extra werkgelegenheid scheppen. Dit is meteen maatschappelijk rendement.

Waarom Kredietunie Groningen?

R

Begeleiding van een eigen ervaren coach

Door middel van een coach bevorderen we de kennis- en ervaringsoverdracht en vergroten wij samen de kans op een succesvolle ontwikkeling van een onderneming.

R

Advies van echte ondernemers

Van, voor en door ondernemers; ondernemers kennen elkaar.

R

Onderscheidend vermogen ten opzichte van banken

Kredietunie Groningen kijkt bij het beoordelen van een aanvraag vooral naar de ondernemer en de kansen van het bedrijf in plaats van uitsluitend naar ratio’s.

R

BMKB geaccrediteerd

Meer informatie?

Wil je meer informatie over de werkwijze van Kredietunie Groningen? Download dan de handout of neem vrijblijvend contact met ons op.

De organisatiestructuur

Binnen Kredietunie Groningen werken uitsluitend vrijwilligers. Vanuit het oogpunt van solidariteit is een belangrijk uitgangspunt.

Algemene Ledenvergadering

De algemene ledenvergadering bestaat uit de leden van Kredietunie Groningen. Het betreft certificaathouders A (kredietgevers) en certificaathouders B (kredietnemers). Een certificaat geeft recht op een stem. De ALV kiest vervolgens het Bestuur en eventueel een Raad van Toezicht.

Het bestuur

Het bestuur van Kredietunie Groningen bestaat uit ervaren ondernemers en vakspecialisten. De voorzitter, penningmeester en secretaris vormen samen het dagelijks bestuur. Zij zijn verantwoordelijk voor het uitvoeren van het beleid en het toezien op de dagelijkse gang van zaken. Verder benoemt en begeleidt het bestuur de krediet- en de coaching commissie en vertegenwoordigt zij Kredietunie Groningen binnen de regio.

Het bestuur bestaat uit de volgende personen:

Robert Wielinga

Robert Wielinga

Voorzitter

Robert Wielinga is ondernemer, partner Centrum voor Bedrijfsopvolging en business coach

Geurt Volkers

Geurt Volkers

Penningmeester

Geurt Volkers is toezichthouder en voormalig lid Raad van Bestuur NDC-VBK

 

Nina Beswerda

Nina Beswerda

Bestuurslid

Nina Beswerda is directeur van Faktoo organisatie-ontwikkeling en heeft meer dan 25 jaar ervaring als ondernemer

Hans Silvius

Hans Silvius

Bestuurslid

Hans Silvius is advocaat bij De Haan Advocaten & Notarissen

 

Frans Muller

Frans Muller

Bestuurslid, portefeuille coachingsprogramma

Frans Muller gaf 40 jaar leiding aan het familiebedrijf Frans Muller Benelux

 

Hans Bruining

Hans Bruining

Bestuurslid, portefeuille financieën

Hans is ondernemer en begeleidt mkb-bedrijven bij financiële vraagstellingen en de interne organisatie.

Peter Voermans

Peter Voermans

Bestuurssecretaris

DGA van Incovo BV die innovatieve concepten ontwikkelt.

 

Ledenraad

De ledenraad vertegenwoordigt de leden en kiest het bestuur van de coöperatie. De ledenraad staat onder voorzitterschap van Dolf Vogd.

Commissies

Het bestuur kan een aantal taken aan verschillende commissies delegeren:

 • De Intakecommissie bereidt de kredietaanvragen voor en ziet toe op het kredietbeheer;
 • De Kredietcommissie adviseert het bestuur over het al dan niet toekennen van een krediet;
 • De Coaching commissie selecteert, benoemt en traint de coaches;
 • De Kascontrolecommissie controleert de financiële gang van zaken binnen de Kredietunie.

Meer economische groei

Dit initiatief moet leiden tot een impuls voor een dynamische regionale economie. Stilstaan leidt tot een structureel lagere economische activiteit in en rondom Groningen. Voor toekomstige generaties en de welvaart van nu, kunnen wij ons dit niet veroorloven. Het krediet is niet een totaaloplossing voor financiering van het MKB in de regio, maar leidt wel tot extra dynamiek en kan als aanjager fungeren voor meer economische groei.

Meer informatie?

Wil je meer informatie over Kredietunie Groningen? Download dan de handout of neem vrijblijvend contact met ons op.

LET OP: Wij kunnen alleen Financieringen verstrekken aan ondernemers uit Groningen.

Neem contact op

 • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Bezoekadres (op afspraak)
Van Elmptstraat 2
9723 ZL Groningen

Plan uw route naar ons kantoor via Google Maps

Postadres
Postbus 4025
9701 EA Groningen

T 050 211 09 48

E: info@kredietuniegroningen.nl
W: www.kredietuniegroningen.nl

KvK-nummer 61804541