Op weg naar het eerste miljoen aan kredietverstrekkingen

Bijna twee jaar na de lancering van Kredietunie Groningen: waar staat de Kredietunie nu te midden van andere kredietverstrekkers? Voorzitter Robert Wielinga vat het als volgt samen: “Toen wij ons initiatief lanceerden kon het MKB zeer lastig aan geld komen om te groeien. Dat had alles te maken met de economische crisis en de terugtredende banken. Wij gaven toen aan dat wij een coöperatieve financiele organisatie wilden zijn die met geld van ondernemers andere ondernemers van een lening wilde voorzien. Op die manier konden die zo op basis van goed onderbouwde plannen hun ambities toch waarmaken. Nou je kunt twee jaar later zeggen dat dat best aardig is gelukt.”

Stevige organisatie van vrijwillige professionals
Inmiddels staat er een stevige organisatie van vrijwillige professionals die ondernemers echt kan helpen, mede doordat de Provincie Groningen en de Economic Board Groningen matchingsgelden beschikbaar stellen. Op de vraag wat de resultaten zijn antwoordt Wielinga: “De aanwas van kredietaanvragen verloopt gestaag. We constateren dat onze Kredietunie voorziet in een behoefte. We merken ook dat de banken zich inmiddels ook iets soepeler gedragen tegenover hun aanvragers. Plezierig is dat de Rabobank Groningen onze Kredietunie heeft uitgenodigd als partner in haar stand tijdens de Promotiedagen voor het bedrijfsleven Noord-Nederland in november. Dit toont aan dat wij voor hen een serieuze partner zijn. Wij proberen met onze gespecialiseerde vrijwilligers ook de voor banken minder interessante leningen te verstrekken aan ondernemers waar wij vertrouwen in hebben. Dat kan omdat wij meer tijd besteden aan het vervolmaken van een businessplan en omdat wij bovendien aan iedere ondernemer een coach ter beschikking stellen.”
Cijfers en feiten: 50 aanvragen, bijna 1 miljoen aan leningen
Tot en met het derde kwartaal van 2016 heeft de Kredietunie ruim 50 kredietaanvragen behandeld. Zo’n 18% van de aanvragen resulteerde uiteindelijk in een lening. Aan het einde van dit jaar verwacht voorzitter Robert Wielinga dat Kredietunie Groningen ca. één miljoen euro aan leningen heeft verstrekt.
Trots
“Maar weet je”, zegt Wielinga, “waar ik extra trots op ben? Dat dat wij in sommige gevallen helemaal geen lening hoeven te verstrekken. Na het opvolgen van een advies van onze kredietbeoordelingscommissie bleek een van de aanvragers na een aantal gesprekken met z’n leveranciers zoveel financiele ruimte te krijgen dat het liquiditeitsprobleem zonder lening kon worden opgelost. Mooi toch?”

Share on facebook
Facebook
Share on google
Google+
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest